Emotionally Focussed Therapy gaat er vanuit dat het patroon wat tussen jullie ontstaat de client is. Dit is vaak een combinatie van wat jullie doen, wat jullie denken en wat jullie voelen. Het patroon leren kennen en herkennen is de eerste stap op weg naar meer rust in jullie relatie. Dit hoeft niet heel lang te duren. De meeste mensen hebben niet meer dan 8 gesprekken nodig om dit te leren en elkaar te helpen om de niet helpende patronen te stoppen en te onderzoeken wat men nou werkelijk van elkaar nodig heeft.
EFT is een wetenschappelijk onderbouwde methode. Zie voor meer informatie: https://www.youtube.com/watch?v=630vKb1TA-g.
Zoals de naam al zegt ligt de focus op de emotie. Emoties (bewegen) zijn de motor van ons gedrag. Vaak ligt aan ons gedrag angst voor verlies ten grondslag. Bijvoorbeeld verlies van de ander of verlies van autonomie. Je reactie kan juist het tegenovergestelde bereiken van wat je eigenlijk nodig hebt. Mijn ervaring is dat veel stellen er uiteindelijk achter komen dat ze allebei het zelfde willen en het verbaasd hen vaak dat dit zo is. Het probleem is dat die gezamenlijke behoefte wordt overwoekert door reacties vanuit angst en boosheid en de daarbij horende reacties. Het kan dan heel helpend zijn om samen te vertragen en te onderzoeken wat er gebeurd.
Opbouw gesprekken
Gesprek 1
In dit gesprek maken we kennis, bespreken we wat jullie doel is voor de komende gesprekken en onderzoeken we welk patroon tussen jullie een terugkerend patroon is.
Gesprek 2
We onderzoeken welke emoties er aan dit patroon ten grondslag liggen en maken een eerste stap in jullie dit patroon kunnen doorbreken.
Gesprek 3 tot en met 7
We gebruiken deze gesprekken om te oefenen in het kunnen bijsturen van het niet helpende patroon. Tussen deze gesprekken zit meer tijd om jullie de ruimte te geven er thuis ook mee te oefenen.
Gesprek 8
In dit gesprek evalueren we hoever jullie zijn gekomen wat betreft het doel wat we in gesprek 1 hebben gesteld. Samen maken we een 'gereedschapskist' die jullie kunnen gebruiken wanneer het patroon weer tussen jullie in komt te staan.
In mijn werk heb ik altijd systemisch gewerkt en gezien hoe belangrijk dit is om te zorgen dat mensen weer verder kunnen. Tegelijkertijd ben ik van mening dat de meeste mensen niet lang in relatie therapie hoeven om weer verder te kunnen.
Mijn werkwijze is gebaseerd de wetenschappelijk onderbouwde methode EFT (Emotionally Focussed Therapy). Zie voor wetenschappelijk onderzoek EFT: https://www.eft.nl/professionals/wetenschappelijk-onderzoek-eft De focus ligt op de emotie. Emoties zijn de drijfveren van ons gedrag. Boosheid, verdriet, angst voor verlies van de ander of juist van autonomie, kunnen maken dat je reageert op je partner die maken dat hij of zij juist afstand neemt dan wel gaat claimen waardoor jij weer boosheid, verdriet of eenzaamheid voelt en meer afstand neemt dan wel gaat claimen. Terwijl jullie in de basis allebei hetzelfde willen en dat is verbinding voelen met je partner en jezelf mogen zijn in een wereld waar er veel op jullie afkomt.
8 gesprekken
Gesprek 1
In dit gesprek maken we kennis, bespreken we jullie doel voor de 8 gesprekken en maken we een start in het onderzoeken welk patroon jullie doel in de weg staat.
Gesprek 2
Onderzoeken we welke emoties ten grondslag liggen aan dit patroon en maken we een eerste stap in het kijken hoe jullie dit patroon kunnen doorbreken.
Gesprek 3 tot en met 7
Deze gesprekken gebruiken we om te oefenen in het kunnen zien en doorbreken van het patroon. Tussen deze gesprekken zit meer tijd dan tussen de eerste gesprekken. Dit is om jullie de ruimte te geven hiermee te oefenen.
Gesprek 8
In dit gesprek evalueren we hoe ver jullie zijn gekomen wat betreft het behalen van jullie doel en maken we samen een 'gereedschapskist'. Deze kunnen jullie 'van de plank' halen wanneer jullie merken dat het patroon jullie weer in de weg staat. Liefde blijft een werkwoord.
